duminică, 21 octombrie 2018

Plăcinte ”poale-n brâu” de Gabriela Raucă

Plăcinte ”poale-n brâu”


Să-mi mai spui tu astăzi mie,                     

Pofta că o ții în frâu,
Când ți-oi spune-n poezie,
De plăcinte ”poale-n brâu”...

Știm că sunt extrem de bune
Și arată delicios,
Dar de ce lor li se spune,
Și-s numite-așa frumos?

Femeile, cum se-aude,
Spălând rufele la râu,
Poalele să nu le ude,
Le prindeau frumos, în brâu...

Și gândindu-ne mai bine,
Cum făceau ele 'nainte,
Vom ști tehnica în sine,
Ca să facem azi plăcinte...

Pentru coca de plăcinte,
Trebuie numai să faci,
Cum ți-am spus eu înainte,
La aluat de cozonaci...

Ai nevoie de făină,
Zahăr, ouă și iaurt,
Drojdie, unt și sare fină,
Cam acestea sunt, pe scurt...

Pune într-un bol mai mare,
Tot ce-aici am înșirat,
Și apoi cu forță, tare,
Tu frământă un aluat!

Izbește-l cu foc de masă,
De-o sută de ori, voit,
Și-apoi la dospit îl lasă,
Într-un loc mai încălzit!

Mai departe, una, două,
Umplutura să o faci,
Din vanilie, zahăr, ouă,
Puse în brânza de vaci!

Ia aluatul și-l împarte,
Cât mai egal cu putință,
Și întinde-apoi pătrate,
Mici sau mari, după dorință!

Umplutura cea cu ouă,
Pune-o 'n mijloc la pătrate,
Și lipește câte două,
Colțurile opozante!

Mai departe, te gândește,
Că sunt ale fustei poale,
Și din nou, tu le lipește,
Pe două diagonale!

Și în tavă înșirate,
Fără să se-ngrămădească,
Tu le pune-acum pe toate,
Și le lasă ca să crească!

Dă-le, ca să strălucească,
Cu un ou, bătut cu lapte,
Și o să se rumenească,
Mai frumos, când ele-s coapte!

Coace-le acum pe toate,                   
La foc moale, potolit,
Și-apoi din cuptor le scoate,
Când frumos s-au rumenit!

Pune-le pe-o farfurie,
Și le-admiră cum arată,
Gustul lor i-o nebunie,
Iar mireasma te îmbată!

Și făcând așa minune,
Amintiri îți vin în minte,
Despre lucrurile bune,
Și, cuptorul cu plăcinte...

Chiar de azi, rufele-acasă
Sunt spălate, nu la râu,
Denumirea e rămasă,
De plăcinte: ”poale-n brâu”...

Gabriela Raucă

Ingrediente pentru aluat:                                      
1 kg. făină,2 linguri unt sau margarină,250 g. - 300 g. zahăr,3 ouă
1 cub de drojdie,1 pachețel drojdie uscată,1/2 litru lapte bătut sau iaurt
vanilie,coajă de lămâie,1 linguriță sare

Ingrediente pentru umplutură:
500 grame brânză de vaci,100 grame telemea,10 plicuri zahăr vanilat
50 grame zahăr tos,2 oua,1/2 linguriță sare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asculta Romantic cu Armonie si Bucurie

Romantic cu Bucurie si Armonie.post pe care il poti asculta direct pe unul din linkurile de mai jos : Radio Station Links: 18816515240.radiostream321.com 18816515240.listen2myshow.com 18816515240.radio12345.com 18816515240.radiostream